Четири изложби на Кристо и Жан-Клод

 Четири изложби на Кристо и Жан-Клод

Почитателие на творчеството на Кристо и Жан-Клод имат повод да празнуват. Те ще имат възможност да се насладят на четири експозиции през септември.
Първа самостоятелна ретроспективна изложба на Кристо и Жан-Клод ще бъде представена в София. Тя е посветена на проекта „Опаковането на Триумфалната арка“ в Париж. Българската публика за пръв път ще види офсетови оригинални литографии с ръчен подпис от Кристо, които наред с емблематични монументални проекти, показват и една по-интимна страна от творчеството на художниците: „Портите“ в Ню Йорк, „Опакованите дървета“ в Риен, Швейцария, „Чадърите“ в САЩ и Япония, „Пон Ньоф“ в Париж, както и оригиналната рисунка на Мастаба в Абу Даби, който е и последният нереализиран проект на двамата артисти. Ще бъдат показани още 10 оригинални плакати на произведения на Кристо и Жан-Клод. В изложбата ще има и рисунки на Кристо от годините му в Националната Академия. По време на изложбата ще бъде излъчван филм, посветен на проект на Кристо. Творбите на Кристо и Жан-Клод са от 10 септември до 6 октомври във Vivacom Art Hall Оборище 5. Откриването на „Опаковането на Триумфалната арка“ ще се излъчи на живо от Париж на 18 септември в галерията.
Още три експозиции, свързани с Кристо и Жан-Клод ще радват столичани. До 15 септември и от 7 до 24 септември Националната художествена академия и Софийската градска художествена галерия организират съвместно двата проекта с творби от музейната сбирка на художествената академия. Експозицията в Градската градина проследява хронологично израстването на Кристо като самостоятелен автор. Изложбата в „Кристал“ е с фотографии на реализираните на по-късен етап проекти със съпругата му Жан-Клод като „Опакованият Райхстаг“, „Опаковани дървета“ и „Портите“. Трета изложба, наречена „Кристо и Жан-Клод. Живот = творби = проекти“ ще се открие на 8 септември в Софийската градска художествена галерия.

Велин Манов

Подобни публикации