Четири полски филма на 26-ия София Филм Фест

 Четири полски филма на 26-ия София Филм Фест

Кадър от филма „Соната“

26-ият София Филм Фест предлага четири полски филма.
Гост на кинофорума ще бъде изтъкнатия полски режисьор Лех Майевски, който ще представи най-новия си филм „Бриджит Бардо завинаги“ и „Мелницата и кръстът“. В конкурсната програма е включен „Соната“ на Бартош Блашке. Зрителите ще имат възможност да гледат и „Не оставяй следи“ на Ян Матушински.
Действието в „Бриджит Бардо завинаги“ се развива в средата на XX век в комунистическа Полша. Адам живее с майка си, която е преследвана от Държавната служба за сигурност. Бащата на Адам се сражава през Втората световна война като пилот в защита на Великобритания и оттогава никой не го е чувал. Не е ясно дали е останал в Англия, или се е върнал и се крие, за да избегне преследване. Един ден, докато гледа в киното филма „Презрение“ на Жан-Люк Годар, момчето се пренася в гримьорната на младата Бриджит Бардо и в нейния свят на филмови и музикални звезди.
„Мелницата и кръстът“ е опит за съвременен прочит на картината на Питер Брьогел „Пътят към Голгота“. Темата за страданията на Христос е преплетена със страданията на Фландрия, потискана политически и религиозно от испанците през ХVІ в. Брьогел, най-изтъкнатия философ сред художниците разказва за историческата трагедия и стойността на толерантността. Образи и сцени от картината оживяват във филма.
„Соната“ е история, заснета по истински факти. Гжегож Плонка е диагностициран погрешно като аутист. Едва на 14 години диагнозата е променена – момчето има увреден слух. Макар и късна, правилната диагноза, подкрепата на група добри хора и поставянето на имплант му дава възможността да възстанови слуха си, да осъществи мечтата на живота си – да изсвири „Лунната соната“ на Бетовен и да разкрие невероятния си музикален талант.
„Не оставяй следи“ пренася зрителите в 1983 година в Полша. Продължава да действа въведеното от комунистическия режим военно положение, чиято цел е да задуши опозицията на „Солидарност“. На 12 май Гжегож Пшемик, син на опозиционната поетеса Барбара Садовска, е задържан и пребит от милицонерски патрул. Той умира след двудневна агония. Единствен свидетел на смъртоносния побой е Юрек Попел, приятел на Гжегож. Юрек решева да се бори за справедливост и да свидетелства срещу милиционерите.

Велин Манов

Подобни публикации