Чешки ден в София

 Чешки ден в София

Посолството на Чешката република в София и Чешкият център София организират еднодневен фестивал като част от културната програма на Чешкото председателство на ЕС.
На него ще бъдат представени чешки компании, насочени към българския пазар в областта на околната среда и устойчивия здравословен начин на живот. Тази тема е един от приоритетите на чешкото председателство и е свързана с целта за изграждане на неутрална по отношение на климата и щадяща околна среда в Европа. Събитието е финансово подкрепено от Министерството на външните работи на Чешката република в рамките на проект за икономическа дипломация, насочен към подкрепа на чешките износители на чужди пазари. В същото време, благодарение на финансовата подкрепа на редица спонсори, е подготвена богата културна програма за деца и възрастни.
По време на събието кукленият театър „Мале-Мале“ ще изнесе представлението „Разбойническа приказка“ по Карел Чапек, Стефан Стоянов и Красен Ханджиев ще четат откъси от Аудиенция“ на Вацлав Хавел, ще бъде прожектиран филмът „Къртичето“, а Венци Благоев ще представи „Джаз за деца“.
„Вярваме, че по този начин ще успеем да повишим популярността на Чешката република като страна с много успешни компании, но също така и като страна, изпълнена с красота, която привлича чуждестранните туристи да я посетят и по време на която те могат да се запознаят с богати културни, исторически, спортни или кулинарни традиции“, коментират организаторите.
Чешкият ден в София ще бъде на 10 септември на Лятната сцена в Борисовата градина.

Велин Манов

Подобни публикации