Читалище на открито

 Читалище на открито

Народно читалище „Васил Левски 1928“ организира фестивал за деца, на който ще бъдат представени дейностите на читалището по забавен и интерактивен начин. Родителите и децата ще могат да се запознаят с преподавателите в различните школи и да видят изпълнения на децата от тях. Читалището е основоположник на идеята за „Изкуство и култура за цялото семейство“, с акцент повече прояви на открито и закрито. Това е в пълен синхрон с културната стратегия на София за децентрализация на културния живот от центъра към периферните райони.
Сутрешният блок е озаглавен „Творческо пътешествие”. В него ще участват до 50 деца разделени в групи по 5. Всяко дете ще получи карта и ще трябва да обиколи всички 16 точки разпределени в парка. На всяка точка ще има преподавател от читалището, който ще представи дейността с която се занимава по интересен и интерактивен начин – танцово изкуство, музикален инструмент и други. След това децата получават лепенка, която залепват на картата си и продължават към следващата точка. Групите ще бъдат напътствани от скаутите от Национална скаутска организация на България. Накрая децата ще минат и през точките, организирани от партньорите на фестивала – „Пътуващо читалище” – Безопасност на движението“, „Познаваме ли България и нейните велики личности“ и музей на „Пътуващо читалище”. Завършвайки пътешествието и представяйки попълнена карта всяко дете получава награда.
Следобедният блок включва: игри с награди по приказките на Хелиана Стоичкова, представяне на Национална скаутска организация на България (НСОБ) с различни игри и дейности с деца и концерт на музикалните школи на НЧ „Васил Левски“ 1928, Константин Ковачев, фолклорен клуб „Подуенска китка“ и „Подуене Фолк Бенд“.
По време на фестивала ще има представяне на детски книги.
„Читалище на открито“ ще се проведе днес, 18 септемви в парк „Гео Милев“.

Велин Манов

Подобни публикации