„Чичовци“ за Деня на народните будители

 „Чичовци“ за Деня на народните будители

В Деня на народните будители – 1 ноември Софийската опера и балет кани своите приятели и почитатели да съпреживеят телевизионната премиера на операта-сатира „Чичовци“ от Лазар Николов по известната повест на Иван Вазов. Документалният запис е от премиерата, състояла се през март тази година.
Мащабната постановка на „Чичовци“ е реализирана по повод 100 години от рождението на Лазар Николов – композитор – авангардист, автор на оперна, симфонична, камерна музика, филмови и театрални музикални картини.
„Чичовци“ е създадена през 1971 година и дълго време не е поставяна на сцена. Първата ѝ постановка в Софийската операи балет е на Пламен Карталов. Той споделя, че „Чичовци“ е една нелесна творба, но произведение с изпреварващ в творчеството подход и на композитора Лазар Николов, и на автора на текста Иван Вазов. Маестро Карталов смята, че „Нашата жива връзка с българските композитори говори за една идентичност, не само културна, социална и духовна, но и нравствена.
Пламен Карталов създава един изключителен театър на абсурда в първата сценична версия на „Чичовци“ на софийска сцена. Режисьорът умело вплита категорични послания към нашето време, но не се отдалечава от духа на вазовото произведение. Певците и оркестърът се представят блестящо и майсторски разказват режисьорския замисъл.
Премиерата на „Чичовци“ бе огромно събитие в музикалния живот на България и бе високо оценена от редица творци, между които проф. д-р Станислав Семерджиев, ректор на НАТФИЗ, изтъкнатия критик Божидар Манов, Станислав Почекански, председател на СМТД. А кинорежисьорът проф. Людмил Стайков казва, че спектакълът обединява в неразривно единство всички възможни изкуства – звук, образ, пантомима, прожекция, танц. По неговите думи: „Чичовци“ не е спектакъл – това е явление в българския културен живот. Този спектакъл трябва да се види от много хора, защото той донася самочувствие за възможностите, за таланта на българите във всички области.“
„Чичовци“ще бъде излъчена днес, 1 ноември по БНТ 2.

Велин Манов

Подобни публикации