Шамари на „Оскар“-ите

 Шамари на „Оскар“-ите

Шамари белязаха тазгодишната скучна церемония по раздаването на 94-ите награди „Оскар“.
Уил Смит нахлу яростен на сцената и удари шамар на Крис Рок. Той беше предизвикан от неуместната шега за обръснатата глава на съпругата му Джейда Пинкет-Смит, страдаща от алопеция. След като получи първата си статуетка за най-добър актьор за „Методът Уйлямс“, актьорът се извини и каза „Любовта те кара да правиш луди неща.“
Церемонията се завърна в обичайния си дом „Долби Тиътър“. За първи път водещи бяха три дами – комедийните актриси Ейми Шумър, Реджина Хол и Уанда Сайкс. Присъстващите бяха помолени да да запазят минута мълчание в чест на героичната съпротива на Украйна срещу руската инвазия и се излъчваха призиви за изпращане на помощи.
„CODA: Дете на глухонеми родители“ е големият победител през изминалата нощ. Затрогващата драма за сложния живот на глухонямо семейство и тяхната чуваща дъщеря, спечели главната награда за най-добър филм на годината. Лентата беше отличена и за най-добър актьор в поддържаща роля в лицето на Трой Коцур и за най-добър адаптиран сценарий.
Джейн Кемпиън спечели „Оскар“ за най-добър режисьор за мрачната драма „Силата на кучето“ и за втора поредна година тази награда отиде при жена. Филмът имаше 12 номинации, но получи само една статуетка.
Джесика Частейн е най-добра актриса за ролята ѝ в „Очите на Тами Фей“, а филмът е и с награда за най-добър грим. Най-добра актриса в поддържаща роля е Ариана ДеБоуз за „Уестайдска история“. Кенет Брана грабна приза за най-добър оригинален сценарий за „Белфаст“. Tричасовата адаптация на разказ на Харуки Мураками „Карай колата ми“ отнесе статуетка за най-добър международен филм. „Енканто“ е най-добър анимационен филм. Били Айлиш бе удостоена с награда „Оскар“ за песента си от последния филм за Джеймс Бонд „Смъртта може да почака“. „Круела“ е с най-добрите костюми.
С най-много отличия беше удостоена фантастиката „Дюн“. Шестте награди са за оператор и в техническите категории.

Велин Манов

Подобни публикации