Южни страсти с Кварто Квартет

 Южни страсти с Кварто Квартет

Снимка: Гергана Дамянова

Един от най-атрактивните камерни състави на Софийската филхармония – Кварто квартет, ще представи програма, вдъхновена от страстните ритми на Испания и Аржентина. Концертът, наречен „На юг“ включва „Танго балет“ от Астор Пиацола, „Молитвата на Тореадора“ опус 24 от Хоакин Турина и Grand Quartetto от Николо Паганини. Той е част от летния сезон „Споделете музиката“.
Астор Пиацола е основополагащата фигура в Танго нуево движението, което той започва през 50-те години, в което тангото се превръща в по-абстрактна музикална чувствителност и високо изкуство, обогатено от сложността на джаза и класическата музика. Пиацола е роден в Аржентина, но прекарва много време в Ню Йорк и Париж, където с правителствена стипендия учи при легендарната Надя Буланже. Именно тя разпознава музикалния му гений именно в езика на тангото и иска от него да остане верен на себе си. Пиацола е майстор на бандонеона, акордеон с копчета от немски произход, който до 20-те години на миналия век определя характерния звук на тангото. Той разширява традиционния танго секстет (два бандонеона, две цигулки, бас и пиано), за да включи виолончело и електрическа китара и сформира Октето Буенос Айрес през 1955 г. За Октето през 1956 г. Пиацола композира своя Танго балет – страстна сюита, която впоследствие е транскрибирана за оркестър, както и за струнен квартет. Музиката предизвиква трогателната същност на тангото в разказ от шест сцени: Въведение, Улицата, Среща/Забрава, Кабаре, Самота, Отново улицата.
„Молитвата на Тореадора“ опус 24 от Хоакин Турина е написана първоначално за квартет за четири инструмента laúd. Преведено буквално това би означавало „квартет от четири лютни“, но композиторът не е имал предвид лютните от епохата на Ренесанса или Барока, а испански фолклорни инструменти, които със своите крушовидни тела и удвоени струни наподобяват по-скоро мандолини. Като ансамбъл те обхващат много по-широк диапазон и имат по-богати възможности, като бандурията и лаудетата изпълняват високите партии в квартета, а „теноровият „лауд“ и „лаудон“-ът покриват тенора и баса. От 31 март до 6 май 1925 година Турина преработва творбата за струнен квартет и я посвещава на квартет Aguilar, с който си сътрудничи в процеса на писане, а през 1926 прави адаптация и за струнен оркестър. Премиерата на „Молитвата на Тореадора“ е на 3 януари 1927 в в Teatro de la Comedia – Мадрид.
Николо Паганини e един от виртуозите на цигулката. Въпреки това, цигулката не е първият инструмент на Паганини. Първоначално той запова да се обучава да свири на мандолина. През целия си живот Паганини запази пристрастието си към този инструмент, като по-късно пише много музика за китара, включително 15 квартета за цигулка, виола, виолончело и китара. Grand Quartetto на Паганини изобщо не започва живота си като струнен квартет, а по-скоро е седмият от квартетите на Паганини за цигулка, виола, виолончело и китара. Той е композиран през 1818 г. и представен на концерт, на който известният виртуоз на цигулката Карел Липински свири на цигулка, а Паганини свири на китара. След това изчезва и не е публикуван, за разлика от повечето от другите му 15 китарни квартета, до средата на 20 век. Публикувана е в Лайпциг през 1831 година и в Париж приблизително по същото време. Първите шест китарни квартета са написани за аматьори, но Grand Quartetto е написан за професионалисти и за виртуозен цигулар.
Концертът ще бъде на 17 юли в атриума на „Квадрат 500“.

Велин Манов

Подобни публикации