Японски бойни изкуства

 Японски бойни изкуства

Едно от най-дългоочакваните събития в програмата на „33-тите Дни на японската култура в България“ е „Денят на японските бойни изкуства и традиции“ То ще се провежда за осми пореден път на 8 октомври. Пространството пред НДК ще се превърне в арена на бойните изкуства.
Като част от програмата на събитието представителите на различни клубове по бойни изкуства ще демонстрират своите умения и ще проведат демонстрации на открито. Организациите, членове на Клуб „Нихон Томоно Кай“, ще представят различни японски традиционни и съвременни изкуства като икебана, калиграфия, кири-е, темари, суми-е, хайку, пиксел арт и други.
Графикът е разделен по часове, като през целия ден ще има вълнуващи активности за публиката на място. Между 10 и 11 часа ще се проведе шинтоистки ритуал, тръгващ от билетния център на НДК, който представлява шествие с мобилен храм микоши. Подобни шествия са неделима част от традиционните японски празници и фестивали. Цялата обиколка с микоши ще бъде по дължина на фонтаните, успоредно на бул. „Витоша“.
В 11 часа предстои официалното откриване с приветствия от страна на организаторите и с програма, подготвена от ученици от столичните 18 СУ и 138 СУЗИЕ, които изучават японски език.. Между 11,45 и 12 часа присъстващите ще могат да се насладят на традиционна чаена церемония „Чадо Урасенке“.
Между 12 и 14 часа ще се състои спектакъл-демонстрация „Духът на Японските бойни изкуства в България“. В него ще има представяне на основните школи в японските бойни изкуства: Айкидо, Катори Шинто Рю, Джудо, Шотокан Карате До, Такемусу Айкидо, Кендо, Иайдо, Джу Джуцу и Киокушин Карате. Този сегмент е последван от учебна тренировка на деца от айкидо клуб в 14 часа.
Присъствието на Деня на японските бойни изкуства и традиции е напълно безплатно.

Велин Манов

Подобни публикации