Ясни са номинациите за наградите „Перото“

 Ясни са номинациите за наградите „Перото“

Клуб „Перото“ и Национален център за книгата в НДК обявиха окончателната селекция заглавия, включени в краткия списък с произведения, номинирани за литературни награди „Перото”. По традиция престижните отличия се връчват за принос към българския литературен контекст.
След първоначален преглед на междинната селекция от предложения, журито излъчва окончателен кратък списък с по три номинации във всяка от петте категории: „Проза”, „Поезия”, „Детска литература”, „Дебют” и „Превод от български на чужд език”.
Тази година членовете на журито признават, че са били изключително затруднени да сведат номинациите до три във всяка от категориите, заради силните предложения, които е трябвало да отсеят.
В категория „Проза“ номинирани са „Атлантически експрес” от Георги Тенев, „Старецът трябва да умре“ от Чавдар Ценов и „По релсите” от Невена Митрополитска. В категория „Поезия“ ще се съзтезават „Не са чудовища” от Никола Петров, „Шествието” от Кирил Василев и „Постоянна експозиция” от Преслава Виденова. В категория „Детска литература“ ще се борят „Юху-буху-измислячус” от Петя Кокудева с илюстрации на Антония Мечкуева, „Сянката на щуреца” от Юлия Спиридонова, и художник на корицата и дизайн на книгата: Капка Кънева и „Пет истории за нюнюнчета” от Анна Норт с илюстрации: на Албена Каменова. Категория „Превод от български на чужд език“ включва Ксения Банович, Ана Васунг и Паула Чачич за превода на „Антология на съвременната българска поезия”, Алесандра Бертучели за превода на Антология с поезия на Константин Павлов Cavalli indomati и стихосбирката „Отворени възможности“ на Цвета Делчева, В категория „Дебют“:са номинирани „Лято в Бурландия” от Момчил Миланов, „Направени от вина” от Йоана Елми и Dirty Side от Кирил Нейков.
Официалната церемония на награждаването ще се състои на 2 ноември.

Велин Манов

Подобни публикации