100 години от рождението на Нино Манфреди

 100 години от рождението на Нино Манфреди

София Филм Фест ще отбележи 100 години от рождението на един от най-великите актьори в историята на италианското и световното кино Нино Манфреди с прожекция на „Лунен удар“.
Преди това Алберто Симоне, който ще оценява творбите в Балканския конкурс на фестивала, ще представи филма си. Специален гост у нас ще бъде и една от дъщерите на легендарния комик – Роберта Манфреди, актриса и продуцент.
Историята в „Лунен удар“ е за един астрофизик от Милано, наследил селска къща в Сицилия, който решава да я възстанови с помощта на затворения, необщителен дърводелец Салваторе (в ролята Нино Манфреди). Той взема присърце задачата и се захваща за работа с помощта на сина си, който има проблеми в развитието на способностите си. Работата върви доста бавно и когато собственикът решава да провери какво се случва – той открива, че Салваторе е превърнал къщата в терапевтична общност за хора, които имат нужда от специално внимание и грижа. „Лунен удар“ е прекрасен разказ, който излъчва топлота, човечност и проектира удивителното си емоционално въздействие, благодарение на трогателния сюжет и талантливите актьорски превъплъщения.
Италианският актьор, режисьор, сценарист, писател и певец Нино Манфреди е роден на 22 март 1921 година. Във филмографията си има над 100 роли – във филми, телевизионни сериали, на театрална сцена, десетки музикални изпълнения и три режисьорски филма – през 60-те, 70-те и 80-те години на ХХ век; в света на киното той е признат като един от най-големите италиански трагикомици, редом до Алберто Сорди, Виторио Гасман, Уго Тоняци.
100 години от рождението Нино Манфреди ще бъде отбелязано на 20 март в Дома на киното.

Велин Манов

Подобни публикации