12 номинации „Оскар“ за „Силата на кучето“

 12 номинации „Оскар“ за „Силата на кучето“

Бенедикт Къмбърбач в „Силата на кучето“

С 12 номинации „Оскар драмата „Силата на кучето“ се наложи като фаворит на Академията на филмовите изкуства и науки на САЩ.
Фантастиката „Дюн“ следва с десет. С по седем номинации са новата версия на „Уестсайдска история“ и „Белфаст“, a „Методът: Уилямс“ – с шест.
Десет филма ще си оспорват статуетката за най-добър филм – „Белфаст“, „CODA: Дете на глухонеми родители“, „Не поглеждай нагоре“, „Карай колата ми“, „Дюн“, „Методът Уилямс“, „Лакрицова пица“, „Алеята на кошмарите“, „Силата на кучето“ и „Уестсайдска история“.
Номинирани за най-добър режисьор са Пол Томас Андерсън за „Лакрицова пица“, Кенет Брана за „Белфаст“, Джейн Кемпиън за „Силата на кучето“, Стивън Спилбърг за „Уестсайдска история“ и Рюсуке Хамагучи за „Карай колата ми“.
За „Оскар“ за главна женска роля ще се борят Джесика Частейн за „Очите на Тами Фей“, Оливия Колман за „Непознатата дъщеря“, Пенелопе Крус за „Паралелни майки“, Никол Кидман за „Да бъдеш Рикардо“ и Кристен Стюарт за „Спенсър“. Претенденти при мъжета са Уил Смит за „Методът Уилямс“, Хавиер Бардем за „Да бъдеш Рикардо“, Бенедикт Къмбърбач за „Силата на кучето“, Андрю Гарфийлд за „тик, тик . . . БУМ“ и Дензъл Уошингтън за „Трагедията на Макбет“.
Измежду Джеси Бъкли за „Непознатата дъщеря“, Ариана ДеБоуз за „Уестсайдска история“, Джуди Денч за „Белфаст“, Кирстен Дънст за „Силата на кучето“ и Онжаню Елис за „Методът Уилямс“ ще бъде наградената в категорията за най-добра актриса в поддържаща роля. При мъжете статуетката ще бъде или за Киърън Хайндс или за „Белфаст“, или за Трой Коцур за „CODA: Дете на глухи родители“, или за Джей Кей Симънс за „Да бъдеш Рикардо“, или за Коди Смит-Макфий или за Джеси Племънс за „Силата на кучето“.
За най-добър международен филм са номинирани японският „Карай колата ми“, датският „Бягство“, италианският „Божията ръка“, норвежкият „Най-лошата личност на света“ и бутанският „Lunana: Як в класната стая“.
Носителят на „Оскар“ за най-добра анимация ще бъде избран между „Енканто“, „Бягство“, „Лятното приключение на Лука“, „Рая и последният дракон“ и „Моето семейство срещу машините“.
94-ите награди „Оскар“ ще бъдат връчени на 27 март в театър „Долби Тиътър“ в Лос Анджелис.

Велин Манов

Подобни публикации