13 филма на 13 януари за Деня на българското кино

 13 филма на 13 януари за Деня на българското кино

От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари – датата на първата публична прожекция на филма на Васил Гендов „Българан е галант“, българската филмова общност чества своя професионален празник.
По традиция Денят на българското кино се отбелязва с различни събития. „13 филма за 13 януари“ е програма от нови български игрални, документални и анимационни филми, която ще се прожектират в четири столични киносалона и по един в Пловдив, Велико Търново и Варна. За да се осигури максимална възможност за достъп на публиката до българските филми, прожекциите са със свободен вход. Киносалоните в София са „Одеон“, Дом на киното, G8 и Сине Гранд, във Велико Търново е кино „Палас“, във Варна – Фестивален и конгресен център и в Пловдив – Lucky Дом на киното.
Филмите, които могат да се гледат са „Като за последно“ с режисьор Ивайло Пенчев и с участието на Васил Банов, Мария Бакалова, Филип Аврамов, Малин Кръстев, с Наградата на публиката на фестивала „Златна роза“ „Страх“ на режисьора Ивайло Христов и със Светлана Янчева и Майкъл Флеминг, с 4 награди „Златна роза“, „Магаре“ с Красимир Доков, получил Голямата награда за късометражен игрален филм на фестивала „Златна роза“, „Мона Лиза“ с Милица Гладнишка, с Наградата на критиката за късометражен филм на фестивала „Златна роза“ „Хлад“ с Васил Василев-Зуека, „Луцифер“ с Награда на община Пловдив на фестивала „Златен ритон“ „Преди края“ с 2 награди от фестивала „Златен ритон“, „Болт“ с Наградата за анимационен дебют на фестивала „Златен ритон“, „Глич в йерархията“, „Мармалад“, „Призрак“ със пециалната награда на журито и награда на критиката за анимационен филм на фестивала „Златен ритон“, „Сантяго“ с Голямата награда за анимационен филм на фестивала „Златен ритон“ и Награда за български късометражен филм на 25-ия София Филм Фест и „Човекът кал“.

Велин Манов

Подобни публикации