13-членно жури избира победителите на фестивала „В двореца“

 13-членно жури избира победителите на фестивала „В двореца“

Емил Спахийски

Обявиха имената на членовете на журито на Международния фестивал за късометражно кино „В двореца“. 13 известни дейци ще определят победителите в категориите за най-добър игрален, анимационен, документален и експериментален филм в професионална и студентска конкурсна програми и питчинг сесия.
Емил Спахийски е журналист, сценарист и режисьор с огромен опит в печатните медии, телевизията и киното. Носител е на наградата за режисьорски дебют на фестивала за документално кино „Златен ритон“ за филма „Икар от Кочериново“. Носител е на приза за сценарий на Българската филмова академия за „Съдилището“.
Зоран Галич е продуцирал пълнометражни и късометражни игрални филми, документални филми и един анимационен филм. През 2015 година получава националната награда за своя принос към филмовата индустрия на Босна и Херцеговина. Член е на Европейската филмова академия и член на борда на директорите на Асоциацията на филмовите дейци в Босна и Херцеговина.
Огньен Петкович печели 21 международни и национални награди за късометражните си филми. В момента работи по игрално-документален филм „Звуците на тишината“ и по първия си пълнометражен игрален филм „Катар“.
Пол Негоеску има късометражни филми награждавани и селектирани на фестивали като Кан, Берлинале, Карлови Вари, Ротердам. Два от филмите му са номинирани от Европейската филмова академия.
Режисьорката Петра Цьопнек е носител на наградата за Най-добър експериментален филм на 17-ото издание на „В двореца“.
Розалия Лас спечели наградата за най-добра студентска анимация на миналогодишното издание на „В двореца“ с „Нека светът не те носи“, а впоследствие и множество други, сред които и наградата Renato Guttuso на Международния фестивал на анимационния филм в Италия ANIMAPHIX.
Светослав Стоянов е режисьор, продуцент и съосновател на продуцентска компания “Портокал“. Режисьорският му дебют „Последните черноморски пирати“ се състезава в над 30 международни фестивала.
Скай Фицджералд е член на документалния клон на Академията за филмови изкуства и науки. Режисира трилогия от филми за световната бежанска вълна.
Слободан Д. Пешич и първият му пълнометражен игрален филм „Случаят Хармс“ е селектиран за Филмовия фестивал в Кан.
Стефан Милович продуцира ситкома „Извън обхват“, който се излъчва по черногорската национална телевизия през последните три години.
Файзал Куреши пише сценарии за американски и британски компании, сред които BBC и Bazelev. Като продуцент работи по игрални и документални филми.
Франческа Варджиу работи със Sardegna Film Commission по представянето ѝ на Берлинале, Международния филмов фестивал във Венеция и други. Работила е за италиански филмови продукции.
Юсуф Сайги е заснел много късометражни филми и работи като технически координатор на фестивалите на турския филм в Хонконг, Либона, Пекин и Международния филмов фестивал в Малатия.
„В двореца“ ще се проведе между 31 май и 7 юни в Двореца на културата в Перник.

Велин Манов

Подобни публикации