24 май е!

 24 май е!

Днес България чества Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.
Празникът е организиран за първи път през 1851 година в епархийското училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Пловдив по идея на Найден Геров. В София тържествата са инициирани от учителя Сава Филаретов.
Днес предстоят редица събития, с които ще бъде отбелязан празникът. В София в 9,30 часа. президентът Румен Радев и служебният премиер Стефан Янев ще положат цветя пред паметника на светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека. Шествие от площад „Славейков“ до парка „Заимов“ ще тръгне в 10,30 часа. Идеята на проявата е всеки да облече тениска с българска буква и по този начин да бъдат съставени различни думи. В 13 часа улица „Съборна“ и площад „Света Неделя“ ще се превърнат в културно средище на съвременни автори. Писателите Здравка Евтимова, Калин Терзийски, Ина Вълчанова и Петър Чухов ще прочетат свои произведения. На площад „Славейков“ ще бъдат четени откъси от произведения на бългаски класици и съвременни писатели.

Велин Манов

Подобни публикации