25-и международен филмов фестивал София Филм Фест #Есен

 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест #Есен

Юбилейният 25-и международен филмов фестивал София Филм Фест продължава и през месец септември.
2021 година постави нови предизвикателства, а стремежът на фестивалния екип е да направи възможна срещата с част от специалните гости, които пристигат в София, за да представят своите филмови творби и да се срещнат с българската публика. Затова мотото на есенното фестивално издание е „Срещни киното“.
Специалното издание на кинофорума ще покаже компактна програма от световни филми. Официалното откриване е с българската премиера на „Брайтън 4“ на грузинския режисьор Леван Когуашвили. Първото представяне на филма беше тази година в Трайбека, където бе удостоен с три награди, между които и най-добър филм.
Сред най-важните гости на есенното издание на фестивала е финландският майстор Мика Каурисмаки, който ще получи Наградата на София на Столичната община за своя принос към изкуството на киното. Ретроспектива с негови филми ще започне в Дома на киното от 10 септември, а по време на финландския уикенд на фестивала публиката ще има възможност да се срещне с легендарния режисьор, с най-новия му филм „Една спокойна нощ“, както и с Ева Путро, сценаристката на филма „Туве“, посветен на великолепната Туве Янсон. Румънският режисьор Кристи Пую ще изнесе майсторски клас. Още един от наградените млади автори ще има удоволствието да получи своя приз в София – бразилската режисьорка Юли Жербасе пристига специално, за да представи своя филм „Розовият облак“ и да получи Голямата награда „София – Град на киното“. Сред специалните гости на фестивала е световноизвестният германски документалист Андрес Файел. Прожекциите на негови филми вече започна, а на срещите с публиката той ще представи филмите си „Бойс“ и „Екоцид“.
Българска премиера ще има новият филм на режисьорското дуо Мина Милева и Весела Казакова – „Жените наистина плачат“, чийто първи показ беше в програмата „Особен поглед“ в Кан, а след това бе представен с успех на фестивалите в Сараево и Карлови Вари. В есенната програма се предвиждат специални премиери и на български документални филми. Сред тях са най-новият филм на Светослав Овчаров „Второто освобождение“ и „Съдбата на скитника“ на Ана Китанова.
Президентът на Международното жури на 25-ия СФФ Теодор Ушев ще бъде специален гост на есенното издание на фестивала, като ще представи селекция от свои късометражни творби, както и световноизвестните си филми „Сляпата Вайша“ и „Физика на тъгата“.
25-ият СФФ #ЕСЕН посреща още членове на различните журита на фестивала – руският режисьор Иля Хржановски ще представи своя провокативен проект „ДАУ“ и филма си „ДАУ. Наташа“; британският режисьор Джон-Пол Дейвидсън (Балканско жури) ще представи филма си „Човекът с шапката“, а прочутият документалист Виталий Мански ще дойде в София, за да представи най-новия си филм „Горбачов. Рай“. Актрисата Наташа Петрович ще представи заедно с режисьора Игор Иванов – Изи филма „Просто хора“ в премиерна за България прожекция. Още два филма с участието на български копродуценти ще имат премиери – „Жив човек“ на Олег Новкович и „Пари“ на Сиамак Етеманти.
Сред специалните гости на фестивала, които ще представят последните си филми, са унгарската актриса и продуцент Оршоя Тьорок-Ийеш, словашките режисьори Мартин Шулик, Рудолф Бирман и Мариана Ченгел-Солчанска и арменският режисьор Гарин Хованисян.
Филмовата палитра на есенното издание на фестивала допълват класически творби от специалните рубрики „25“ и „10“, сред които са филми на световноизвестни режисьори, носители на наградата на София, както и автори, представени за първи път в България в програмите на фестивала.
Фестивалът включва и премиерите на няколко книги: „Солунският кинофестивал: История, предизвикателства и метаморфози“ на Гергана Дончева, специалното издание на „От камбанарията на вечността. Майстори на световното кино“ на Олга Маркова и сборникът „Актьорски откровения“, посветен на 75-годишнината на списание „Кино“.
25-ият международен филмов фестивал София Филм Фест #Есен е между 14 и 30 септември.

Велин Манов

Подобни публикации