40 филмови звезди за 40-ата „Златна роза“

 40 филмови звезди за 40-ата „Златна роза“

Започна рекламната и информационна кампания на юбилейното 40-о издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза“.
В продължение на 40 дни ще бъде представяно знаково име от съвременното българско кино. Организаторите са избрали този начин, защото са важни личностите, които създават любимите филми и така да се отдаде почит към тях.
Филмите, пресконференциите, срещите и дискусиите ще се случват във Фестивален и конгресен център – Варна. Предстои откриването на две изложби, разположени на входа на Морската градина – с лицата от кампанията и с незабравими актьори от историята на фестивала.
Кинофорумът ще предложи силна селекция от пълнометражно и късометражно кино на български творци и копродукции с българско участие. Обявяването на програмата ще бъде до дни. Тя е разделена на две секции – конкурсна и програма „Открити хоризонти“.
В рамките на фестивала ще бъдат представени няколко книги. „(Не)възможната свобода“ е дебютната книга на д-р Деян Статулов и разглежда основните аспекти на идеологическата цензура в българското игрално кино в периода 1948-1989. „Колко е лесно да бъдеш обичан“ съдържа 25 истории от учениците на Стефан Данаилов. Разкази от Валери Йорданов са събрани в „Гризачи“.
Ще бъдат организирани дискусия за „Жените в българското кино“ и разговор за киното в дигиталната епоха с представители на стрийминг платформите в България. Ще бъде представено ЛИК – специално издание на БТА, посветено на юбилея, където за първи път се събира хронологията на фестивала с отзиви в медиите, интервюта, очерци и архивни фотографии.
Фестивалът ще има свой бюлетин – на хартия и онлайн с редактор Деян Статулов.
„Златна роза“ ще бъде между 23 и 29 септември във Варна.

Велин Манов

Подобни публикации