6Fest с ново издание в Пловдив

 6Fest с ново издание в Пловдив

Дванадесетото издание на Фестивал за улични изкуства 6Fest ще се проведе от 27 септември до 1 октомври в Пловдив.
Изданието е тематично насочено към музиката. В ролята на улични музиканти ще видим популярни имена от българската поп и джаз сцена, а фестивалните локации ще бъдат емблематични за Пловдив места – главната пешеходна улица „Княз Александър І“, Виенски павилион в Цар Симеоновата градина, Капана, Данов хълм (Сахат тепе) и Бунарджика.
Първият концерт от фестивала е на Иво Димчев на 27 септември. Иво Димчев е хореограф, танцьор, режисьор, певец. Дори в месеците на пандемията от COVID-19 не престана да твори и да изнася концерти по различен и алтернативен начин, какъвто е присъщ за цялостното му творчество – онлайн и в домашни условия.
На 28 септември музикантът Велислав (Вили) Стоянов ще представи за първи път в Пловдив проекта си Just Bossa – инициативата му да вдъхне нов живот на музикалното наследство на големия български композитор и негов дядо Йосиф Цанков.
29 септември ще предложи два дамски концерта – на Миленита и Мила Роберт. Миленита е поп и джаз певица, но има роли и на големия тв и кино екран. През 2004 година Миленита пише три от песните за дебютния филм „Мила от Марс“ на режисьорката Зорница София, който през същата година печели награда на международния кинофестивал в Сараево. През 2005 г. излиза дебютният ѝ албум Do it Again. Мила Роберт е актриса и певица, става популярна с кавъри на известни песни. През декември 2020 година излиза дебютният ѝ албум „Еготрип“.
Вечерта на 30 септември е посветена на групите. Ще се изявят „Остава“ и „Таралеща“. „Остава“ е една от най-популярните български поп групи, с 30-годишна история. Създадена е като студентска група от Георги Димитров Георгиев – китара и вокал, Боян Петков – баскитара и Драгомир Георгиев Димитров – барабани. През 1995 година към групата се присъединява и Свилен Ноев, настоящият вокал. Димитър (Митко) Таралежков е български режисьор и музикант, бард. Завършва „Кино- и телевизионна режисура“ в „Нов български университет“. Част е от независимата режисьорска група „Бидон филм“, заедно с Олег Константинов и Никола Бошнаков. Но Таралежков е и поет с китара. Първоначално изпълнява песните си самостоятелно, а в момента концертира заедно с групата си “Таралеща”.
Най-много събития на 6Fest ще се случат на 1 октомври, Световен ден на музиката. Музикантите от Collegium Ritornello ще изнесат класически концерт със забравени и рядко изпълнявани автори и произведения от епохата на барока. Те са бароков ансамбъл от 15 изпълнители – настоящи и бивши възпитаници на НУМТИ „Добрин Петков“ – Пловдив. Програмата включва и няколко парадни прояви, традиционна част от фестивала през годините. В парад по Главната пешеходна улица на Пловдив ще се включат музиканти и мажоретки от Представителен младежки духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“ – Велинград, част от Народно читалище „Отец Паисий – 1893”. Пловдивският цирков артист и музикант Дарио Табаков с артистичен псевдоним Dario Bulgario ще изнесе предствление на кокили. Трима музиканти от „Марица брас бенд“ ще направят изненадващи джаз флашмобове.

Велин Манов

Подобни публикации