BTS с наградата „Глобален артист“

 BTS с наградата „Глобален артист“

Групата от Република Корея BTS е носител на наградата „Глобален артист“ за 2021, присъждана ежегодно от Международната федерация на звукозаписната индустрия (IFPI). Тя е първата, която печели приза в две поредни години.
BTS се появи в класацията през 2018 година, когато зае второто място, а през 2020 година стана първата корейска група, спечелила наградата, както и първият победител, който се изявява предимно на език, различен от английския.
През 2021 година надмощието на BTS продължи в света на музиката. Сингълът Butter, който излезе през май, имаше моментален успех и остана на първото място в класацията за сингли на списание „Билборд“ седем последователни седмици. През юли изпълнителите от BTS сами свалиха Butter от върха, като там се настани новия им сингъл Permission to Dance. Само два месеца по-късно, сътрудничеството им с „Колдплей“ – „My Universe“, също стана №1 в САЩ. Групата затвърди позициите си и в Азия, където компилацията им с хитове на японски The Best оглави класацията на Oricon за албуми в края на годината. Така тя стана първата неяпонска група, изкачила се на върха в последните 37 години. В родината си отбеляза шеста поредна година под номер 1 в класацията за албуми с Butter.
Челната тройка на класацията се оформя от двукратния победител Тейлър Суифт, която завърши на второ място за втора поредна година. Следва я Адел, която си осигури третата позиция, след като последно беше в списъка през 2015 година, когато го оглави. Дрейк и Ед Шийрън, които са заемали първото място в списъка в предишни години, се наредиха съответно четвърти и пети.

Велин Манов

Подобни публикации