Stable Genius: Процесът срещу драматургията

 Stable Genius: Процесът срещу драматургията

За почитателите на театъра последният месец от годината изненадва с премиера на смел творчески екип – Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин, Милена Станойевич и Александър Мануилов. Той изгражда спектакъл на ръба между класическата драматургия и експерименталния театър. „Stable Genius: Процесът срещу драматургията“ създава сложна и непредвидима ситуация на сцената, в която двама актьори са чели и познават текста, а всяка вечер една гостуваща звезда се включва без никаква предварителна подготовка, за да получи ролята си на самата сцена. В тази неочаквана светлина публиката ще види Валентин Ганев (9 декември), Весела Казакова (12 декември) и Ива Тодорова (13 декември). Пресечните точки между изиграно, играно, присъствие, спонтанност и импровизация създават поле за автентично общуване на сцената, в което се поставят важни въпроси на съвремието ни.
„Stable Genius. Процесът срещу драматургията“ прави съвременен прочит на хората и времето, в което живеем чрез критическа рефлексия върху случващото се в театралния живот у нас и коментар на реалността. Актьорите Емилия Тончева, Явор Костов-Йондин и режисьорката Милена Станойевич дискутират за театъра и това как гледаме, разбираме и мислим важни проблеми от съвремието ни, както и какво е мястото на твореца в сложния контекст на настоящето. Обговарянето на тези теми се случва под формата на експериментална ситуация, в която двама от артистите на сцената познават драматургията, но има и един специален гост – актьор, който никога не е чел текста.
„За мен Stable Genius е актьорско предизвикателство, в което решаващи са адаптивността и разбирането на другия; а движението напред и назад през теми и проблеми напомня танго в непознато пространство: воденият толкова зависи от водещия, колкото и обратното“, казва актьорът Явор Костов-Йондин за спектакъла.
Stable Genius въвлича публиката с неочакван поглед върху чисто естетически, но и актуални глобални теми като цензурата и автоцензурата, нарастващия шовинизъм, хомофобия и расизъм, както и към нагласите към все по-закоравяващия изолационизъм спрямо различното и чуждото. Срещата между артисти и зрители се превръща в поле за обсъждане на най-наболелите настоящи въпроси на универсалния и обединяващ език на сценичното изкуство. Целта е да се провокира разговор за горещите точки в съвремието – нарастващото затваряне и идейно капсулиране на хората, както и да се постави въпросът за това какво е обществото/държавата, които градим, а също и какви може да са техните функции.
Спектакълът ще се играе в Гьоте-институт със свободен вход след предварително записване.

Велин Манов

Подобни публикации