Tрето издание на Биенале на илюстрацията

 Tрето издание на Биенале на илюстрацията

Тази година близо триста български художници се включиха в третото издание на Биенале на илюстрацията със 772 оригинални творби, което е рекорд в историята на събитието.
То ще даде най-добре отговора на въпроса: „Каква би била реалността без въздействащите авторски илюстрации в любимите ни книги?“ С над 630 автори и повече от 1700 оригинални илюстрации идеята за родно биенале на илюстрацията се превърна в най-очакваното събитие в индустрията, събирайки българските таланти на едно място.
По време на официалното откриване ще бъдат обявени победителите в категориите „Цялостен принос”, „Реализирани/публикувани творби” и „Нереализирани/непубликувани творби”, определени от жури в състав: Милена Радева – илюстратор, Николета Гологанова – изкуствовед и куратор Христина Грозданова – изкуствовед, Бояна Павлова – художник и преподавател и Славина Илиева – издател.
Историята на биеналето започва през 2018 година, когато Милена Радева възражда единствения форум за илюстрация в страната, за да обедини пръсналите се по света български артисти. Първото издание привлича 117 художници с 317 творби и се случва благодарение на личното упорство на Радева и безвъзмездната подкрепа на партньори, които вярват в каузата ѝ. През 2020 година се провежда второто издание и въпреки пандемията интересът към него е още по-голям – кандидатстват 231 творци с 622 илюстрации.
Биеналето на илюстрацията ще се състои между 22 ноември 2022 година и 27 януари 2023 година в Регионалния исторически музей в София със свободен вход.

Велин Манов

Подобни публикации