Tри жени учени с награда от 5000 евро

 Tри жени учени с награда от 5000 евро

Доц. д-р Нина Кънева-Добревска, д-р Катерина Такова-Сакалийска и д-р Мая Жекова са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“ за България.
Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни идеи на официална церемония с участие на Албена Чавдарова, заместник-министър на образованието и науката, и Дончо Барбалов, заместник-кмет на Столична община. Това е шеста поредна година, в която Илияна Йотова, вицепрезидент на България, също подкрепи каузата на Л’Ореал и ЮНЕСКО за повече жени в науката, като изпрати поздравителен адрес. Събитието бе гледано на живо от много официални гости, представители на научната общност и журналисти, като бе излъчвано и в ЮТюб. То бе уважено още от редица официални лица и висши представители на научната общност, сред които Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО – България, акад. Юлиан Ревалски, председател на БАН, проф. Николай Витанов, заместник-ректор на СУ „Св. Климент Охридски“ и председател на Журито на „За жените в науката“ 2022, Диана Петкова, председател на Съюза на учените и други.
Проектът, с който доц. д-р Нина Кънева-Добревска впечатли журито на „За жените в науката“ за 2022 година, е фокусиран върху глобалния проблем за чистотата на водата и по-точно върху откриването на методи за пречистване на води от фармацевтични лекарства. Целта на проекта е максимално да се оптимизират условията за получаване на фотокатализатор, както и да се преодолеят пречките за пълната минерализация на фармацевтичните лекарства и да се получи чиста вода. Това прави проекта на доц. д-р Кънева не само интригуващ, но и изключително актуален и с голямо глобално значение.
Д-р Катерина Такова-Сакалийска е името на втората стипендиантка по програмата „За жените в науката“ тази година. Проектът, с който д-р Такова спечели стипендията е насочен върху имунодиагностика и създаване на кандидат-ваксини за SARS-Cov-2. За целта тя изследва продуцирането на вирусни протеини в тютюневи растения. Проектът ѝ има огромен потенциал да допринесе при справяне с бъдещи пандемии на местно и глобално ниво.
Третата стипендиантка за 2022 г. е д-р Мая Жекова, Проектът, с който тя печели е „Създаване квази-недифрагиращи Гаус-Беселови снопове с остатъчен топологичен заряд“. Това е една изключително интересна област от лазерната физика, която се занимава с модулиране на светлината по различни начини. Проектът има потенциал за приложение както в промишлеността, така и в билогията и медицината.
Стипендиите „За жените в науката“ са едни от най-реномираните и очаквани научни награди в България, които се отпускат всяка година от Л’Ореал и ЮНЕСКО на млади жени учени. Отличията имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера, както и да ги мотивират да разгърнат пълния си потенциал за научни открития. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите дръзки научни проекти с награда от по 5000 евро всяка, като всеки един от проектите е впечатляващ със своя висок потенциал за приложимост и глобално значение.

Велин Манов

Подобни публикации